NEW LIFE

1:55 PM dzn syhd 0 Comments

Assalamualaikum. 

So, semua orang dah tahu dapat university mana, kolej mana, and further studies kat mana, F6, and so on. Ada yang end up happy sebab dapat apa hampa nak, and some of them yang kecewa tahap dewa sebab orang lain dapat U. La tahzan…. Rezeki di mana mana ja serious. Allah maha adil. Macam aku jugak lah, aku serious menunggu UPU dapat yang betul betul aku nak. But end up mengecewakan and terpaksa pilih KOLEJ MATRIKULASI KEDAH. Pada mulanya aku memang mindset xmau langsung masuk matrik malah aku pandang remeh orang yang masuk matrik ni. And aku tekad walau apa result UPU sekali pun aku akan masuk jugak yang UPU tawarkan. Tapi ye lah course yang aku dapat tu tak meluas bila aku consult counsellor sekolah aku.So, ramai orang bagi aku semangat include parents aku and cikgu2 yang supportive gila and sangat memahami. Terus rasa membara nak p matrik habaq mai. Ada seorang ustazah ni anak dia masuk KMK jugak, and dapat 4 flat untuk finals dia. So aku pun try lah Tanya dia, mohon some motivation. And Alhamdulillah, akhirnya aku nampak matlamat aku untuk masa depan. Well, she help a lot. Macam, what time yang kelas start and end, suasana, apa perlu buat masa waktu malam, weekend. And dia suruh aku beli buku Q&A sebelum masuk matrik ni and buat buku tu sampai lunyai lah habaq mai. Mak semangat terus lah aku pun pergi beli dekat Hasani dengan alat-alat tulis baru. So, yeah.




Not to forget kawan kawan yang dah masuk U, study elok elok, U sangat mencabar I tell u my mom cerita macam2 masa dia masuk UITM Arau dulu. And kawan kawan yang masuk Form 6 pun. Please, orang yang x dpt upu and end up masuk form 6 ni bukan low class. Kadang kadang orang yang late bloomer ni lah yang akan paaaling berjaya. And I promised myself. Yang aku akan dapat 4flat for every exam yeah really. It’s like a new me u kno. Ye lah, aku masa SPM pun tak outstanding langsung. Memain je so result pun cincai lah lahai. SO, break a leg guys. Somehow, kita belajar kat mana pun, kalau tak usaha tak ke mana jugak. Macam ada senior aku tu, SPM xde lah bagus sangat then dia masuk Form 6 di KISAS and his SPTM is very excellent I tell u. If I’m not mistaken, 3.96. the best student okay. SO apa2 pun usaha, tawakal dan doa penting sangat. Macam cikgu aku selalu cakap, hubungan dengan Allah penting, manusia pun penting untuk kita minta tolong bila kita susah. Macam tolong buatkan air ke. Hehehehehe kidding. No I mean, kalau kita buat baik kat orang kan, who knows orang tu doakan kejayaan kita dalam solat dia. Tapi kan nak buat baik pun jangan lah sampai kita bagi assignment kita untuk dia tiru, or pijak kepala kita macam hamba. Smart lah. Kalau kita tolong dia, and dia tolong kita balik, green card menunjukkan dia ni jenis balas budi bukan jenis kencing ni. Kalau macam kita tolong dia then kita mntak tolong dia balik tp dia mcm liat tu hati hatilah kdg2 org mcm tu yg akan gunakan kita. Setiap orang tak sama niat dia. Ok enough celoteh.
So, lagi dua minggu aku akan masuk matrik and mulakan hidup baru Ya Allah eksaited tapi takut jugak. Matrik memang tough sebab kena belajar balik sains and all that. Macam asasi belajar course yang depa dapat ja but yeah belajar mana yang tak susah. No pain no gain maaaaa. Ayah aku cakap, biaq susah dulu nanti senang nak pilih course untuk degree. Doakan aku dapat 4flat gais. So that aku boleh ambik degree course yang aku minat sangat. TESL. Muahhaa. Tak, aku xnak jadi cikgu. But aku actually nak ambik architecture, tp oleh sebab kat Malaysia ni pembangunan tak sehebat Dubai, Rusia, and others lah kan, so…. Aku kena pilih jalan lain. Kalau aku tekad untuk jadi architect jugak, means aku kena kerja luar Negara lah. Wth no. aku nak majukan Negara aku sendiri yang….. alah sambung sendiri. So better aku kerja benda yang ada kat Malaysia ni. Yeah. Sambung belajar luar Negara adalah salah satu hasrat aku yang paling atas sekali untuk degree nanti.
First step yang aku dah rancang adalah, study maut sampai dapat 4Flat and sambung degree luar Negara. Just how I wish from the beginning aku masuk f5, tapi memain mcm mana orang nak offer luar Negara idzni oi. So this second chance kena pulun gila2 (I think I’m gonna lose weight mcm form 4 dlu). Oh yeah, masa f4 aku serious pulun study gila sampai stress2 kalah orang ambil spm. Tp masuk f5 aku jadi malas and down gila. Tah lah. Benda lepas jangan dikenang. Look forward for achievement.


Akhir kata, goodluck kawan kawan and wish me luck for Matrik. Doakan idzni 4 flat every sem yeah. Thanks guys. Bye assalamualaikum 

0 komen:

No money? : Carousell

4:57 PM dzn syhd 1 Comments


Hi!
So I'd just started a very little business on Carousell. A very little one. I sell some interesting books, too earn some money of course. I'm completely broke. COMPLETELY. So before I enter University at the end of this month or maybe next month, I want to have at least some money in my wallet. 

I created my account on Carousell last night and started selling this morning. Turn out the books that I'm selling are quite demand by many people. I've sold my Enid Blyton books and already earned about RM 37!!!! Happy girl I am. And there's another customer asked about my Eleanor and Park book. So yeah another customer!!!!!! And then a friend of mine interested to buy my Jodoh Itu Milik Kita novel. ANOTHER LOVELY CUSTOMER!!! 

SO, THREE CUSTOMERS IN ONE DAY. Should I sell more stuff besides books? 

YES! 

There's some bags that I no longer use. Just wanna wait till I finish selling these books then I'll proceed to other stuffs 





1 komen: